четвер, 19 січня 2017 р.

Проблема водопостачання у Чубинському: поступово рухаємося в напрямку вирішення.

Етапи виконання:

     У грудні 2015 року подав до Великоолександрівської сільської ради депутатське звернення, щодо включення до бюджету на 2016 рік видатків на розвиток та реконструкція діючих мереж водопостачання та водовідведення, встановлення станції очистки води в с. Чубинське з врахуванням значного збільшення кількості мешканців та незадовільної якості питної води.

У квітні 2016 року за моїм поданням розроблено програму "Питна вода" (надалі Програма). Програма передбачає доведення якості питної води до нормальної двома основними шляхами: заміна труб на сучасні пластикові та встановлення станцій очистки води на скважини. Детальніше про програму тут.  
     
     12 квітня 2016 року Програма була погоджена Виконкомом Великоолександрівської сільської ради (Рішення №74),  а 14 квітня 2016 року затверджена Рішенням Великоолександрівської сільської ради №186-05-VII . Далі Рада внесла зміни до рішення по Сільському бюджеті на 2016 рік виділивши кошти на видатки по запланованим етапам програми. Нижче наведено перелік виконаних та профінансованих складових:


Більш детально про Програму та хід виконання етапів:

Метою Програми є покращання забезпечення населення Великоолександрівськоїсільської   ради   питною  водою нормативної якості в межах науково обґрунтованих нормативів (норм) питного водопостачання; реформування та розвиток водопровідно-каналізаційної мережі; підвищення ефективності та надійності її функціонування; поліпшення на цій основі стану здоров'я населення та оздоровлення соціально-екологічної ситуації в селах; відновлення, охорона та раціональне використання джерел питного водопостачання.
Розвиток і реконструкція систем питного водопостачання та водовідведення Великоолександрівської сільської   ради передбачає:
• будівництво та реконструкцію водопровідних споруд, мереж водопостачання та водовідведення;
• реконструкцію систем водопостачання житлових будинків;
• облаштування систем доочистки питної води;
• будівництво та реконструкцію споруд з очищення стічних вод;
• запобігання аваріям на підприємстві питного водопостачання та водовідведення.

На першому етапі (2016 році) передбачалось:
• розроблення єдиної геоінформаційної зйомки масштабу 1:2000  Виконано
• обстеження існуючих систем питного водопостачання та водовідведення Виконано
• створення геоінформаційної бази даних систем питного водопостачання та водовідведення Виконано
• розроблення техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) плану реконструкції систем питного водопостачання та водовідведення, з обов’язковим відображенням існуючого стану систем  та відображенням пропозицій щодо реконструкції і розвитку систем з чітким обґрунтуванням черговості заходів. Виконано
•розширення виконання робіт з відновлення, реконструкції, будівництва систем питного водопостачання та водовідведення Великоолександрівської  сільської   ради, а також з охорони та покращання стану водних об'єктів - джерел питного водопостачання Виконується;
• здійснення заходів щодо підвищення ефективності та надійності функціонування систем питного водопостачання і водовідведення, які забезпечать поступове поліпшення якості питної води, у тому числі за рахунок розширення обсягів використання підземних вод Виконується;
• забезпечення проведення державного моніторингу вод і державного обліку у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення Виконано.
Також у 2016 році була проведено незалежну експертизу води, результати нижче:








На другому етапі (2016 - 2020 роки) передбачається завершення найбільш капіталовитратних заходів, які дадуть змогу докорінно покращити забезпечення населення Великоолександрівської сільської ради якісною питною водою і в достатній кількості. Виконується.

22 вересня 2016 року подав чергове депутатське звернення, щодо включення видатків по Програмі до бюджету на 2017 рік, у грудні цифри були уточнені враховуючи хід виконання Програми та фактичні дані.











Видатки по програмі передбачені  у бюджеті на 2017 рік :

затвердженого рішенням Ради рішення Великоолександрівської сільської ради № 585- 10-VII від 23.12.2016 року «Про сільський бюджет на 2017 рік»:

Щодо Чубинського, то зважаючи на компактність розміщення житлової зони і як результат відносно невелику протяжність комунікацій для повної реконструкції діючої систем водопостачання, а також будівництво нової вітки для підключення нових абонентів по вул. Яблуневій (вода не відповідає нормам через значне перевищення нітратів) за попередніми розрахунками потрібно близько 5-6 млн. грн. 
Борг за послуги водопостачання на кінець 2016 сумарно по  Чубинському, без врахування переплат, склав близько 130 тис. грн., що в 1,5 раза більше ніж у 2015 році.

Таким чином, задля забезпечення споживачів якісною питною водою потрібна повна реконструкція системи - серед колег депутатів є противники реконструкції, які мотивують свою позицію боргами за воду. Нажаль для декого з них незрозуміло, що первинне це надавання якісних послуг, а оплата це похідна складова і реакція на те, що тече з крану. Маю надію, що при перевиконанні Бюджету у 2017 році депутати все ж підтримають пропозицію і вдасться додатково виділити кошти на решту етапів програми. 


ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ ТА ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ПРОБЛЕМУ (витяг із Пояснювальної записки проектанта):

На сьогоднішній день в с.Чубинське склалася важка ситуація щодо забезпечення населення водою питною водою.
Метою даного обґрунтування є розгляд в край важливих питань водопостачання та каналізування мешканців села, які дозволять:
-          забезпечити існуючих абонентів безперебійним водопостачанням;
-          забезпечити воду питної якості на приладах споживачів;
-          зменшити втрати води на шляхах та в трубопроводах;
-          зменшити ризик виникнення санітарно-епідеміологічних ситуацій;
-          зменшити витрати електроенергії;
-          запобігти виникненню надзвичайних ситуацій;
-          збільшення кількості абонентів та інвестиційної привабливості села.

ВОДОПОСТАЧАННЯ
1.        Існуюче положення
Система водогону в с. Чубинське є окремою, яку забезпечує одна свердловина загальною потужністю 25 м3/ год.
Джерелом водопостачання слугує 1 робоча свердловина, на якій встановлено насос глибинного типу, що качають воду з глибини біля 120-150 м прямо в трубопроводи питного водопостачання (паспорт свердловини додається у додатках). Вода подається без оброблення та знезараження до споживача. Система трубопроводів побудована в 60-х роках минулого століття, та матеріалом трубопроводів як правило приймали азбестоцементні труби. Також присутні сталеві труби.
Виходячи з цього скрізь спостерігаємо вторинне забруднення питної води з постійними аваріями на напірних мережах.
Втрати води становлять 75 815,89 мЗ , що складає 70 % від об’ємів видобутої. Також при обстеженні було виявлено, що облік витрат води ведеться самостійно споживачами, дані про лічильники (серія та паспорт, дата перевірки) відсутні. Облік води ведеться на свердловинах та по показникам споживачів. Для можливості виявлення несанкціонованих витрат на багатоквартирних будинках бажано встановити лічильники, що дозволить виявити витрати в середині будинку.
Запірна арматура на мережах вже морально та фізично зношена, що ускладнює ремонт ділянок завдяки не можливості їх перекрити. З плином часу до мереж також було виконано багато не легальних підключень споживачів, про що свідчить відношення добової витрати води до зареєстрованих споживачів. Ці всі наведені причини ведуть до збільшення енергозатрат на постачання питної води до населення, погіршення якості питної води та постійних аварій на мережах.
2 Проектні рішення
На розрахунковий період документацією   передбачається
централізована система водопостачання на господарсько-питні та протипожежні потреби с.Чубинське Великоолександрівської сільської ради з введенням водопроводу в кожну будівлю.
Категорія надійності системи водопостачання населення - II (ДБН В.2.5-74). Елементи системи водопостачання II категорії, пошкодження яких порушує подавання води на пожежогасіння, відносяться до І категорії (кільцеві мережі з пожежними гідрантами, станція знезалізнення).
Поливання території, прилеглої до громадських будівель, здійснюється окремими мережами поливального водопроводу,     що можуть
використовувати для своїх потреб очищені дощові води, дані питання розглядаються на наступних стадіях проектування та окремими проектами.
Розрахунок мереж поливального водопроводу вирішується за потреби окремими проектами.
Джерелом господарсько-питного водопостачання с.Чубинське Великоолександрівської сільської ради прийнято діючу свердловину, а також для забезпечення безперебійності подачі та збільшення ліміту подачі питної води при збільшенні кількості абонентів            передбачається улаштування додаткової свердловини в районі з/д з дебітом не менше 50 мЗ/годину. Вода за хімічним та бактеріологічним складом повинна відповідати ДержСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною Під час розробки даної документації було виконано аналіз проб води відібраної з різних най віддалених точок мережі (наведено у додатках), в тому числі з свердловини. В результатах аналізу спостерігаємо наступне: вміст загального заліза, в пробі відібраній на свердловині, значно перевищує нормативний показник (в 5 разів) води питної якості, а вміст заліза проб відібраних на приладах споживачів ще більший ніж вміст заліза в свердловині (до 10 разів), а також на деяких споживачах з’являється сірководень. З цього випливає що під час транспортування води з свердловини до споживача відбувається вторинне забруднення та підрив окисленого заліза з стінок труб, а в наслідок переважної кількості тупикових мереж застої води. Відповідно до ДБН вода повинна оновлюватись кожні 24 години. Схему водопостачання прийнято згідно зі ДБН В.2.5-74 2013. Водопостачання на виробничі потреби виробничих підприємств повинно здійснюватися окремими системами водопроводу з застосуванням водозберігаючих технологій. При розробці ТЕО було виконано аналіз існуючих абонентів та поділено категорії забезпеченості і нанесено на креслення.
До 1 категорій увійшли господарсько-адміністративні будівлі (школи, садочки та інше), до 2 - багатоповерхова забудова, 3 - приватні садиби, 4 - перспективні підключення абонентів багатоповерхової забудови.».
До 1 категорій увійшли господарсько-адміністративні будівлі (школи, садочки та інше), до 2 - багатоповерхова забудова, 3 - приватні садиби, 4 - перспективні підключення абонентів багатоповерхової забудови.
Норми господарсько-питного водоспоживання необхідно приймати від планувального ступеня інженерного обладнання забудови, природно- кліматичних умов і величини міст згідно ДБН 360-92** «Планування і забудова міських і сільських поселень» таблиця 8.1.


Таблиця 8.1
Таблиця 8.1
Ступінь благоустрою районів житлової забудови
Середньодобова (за рік) норма питного водоспоживання у літрах фізико-географічних районах
господарсько- на жителя у
Полісся,
західний
Лісостеп,
Прикарпаття
| Лісостеп, | | Закарпаття |
Степ, ПБК
Водопровід,
г т
т

каналізація,
280
| 290 |
300
централізоване



гаряче



водопостачання



Водопровід,



каналізація,
200
| 210 |
230
місцеві



водонагрівники



                       
Примітка 1. Показники таблиці наведені для групи малих і середніх міст; для інших груп міст слід приймати коефіцієнти:          для
великих -               1,05, для значних -               1,1, для найзначніших і міст-
курортів - 1,2.
Примітка 2. На першу чергу будівництва залежно від реальних умов реконструкції забудови допускається передбачати тимчасове обладнання житлового фонду системи водопостачання і каналізації без ванн при нормі 150 л і водозабір із колонок при нормі 50 л/серед.добу.
Примітка 3. Необлічені витрати слід приймати у відсотках від господарсько-питного водоспоживання (об'єму стічних вод) на першу чергу будівництва:               у малих і середніх містах -  5%, у великих і
значних -7%; у найзначніших -           10%; на розрахунковий строк:            у
малих і середніх містах -     10%, у великих і значних -  15%, у
найзначніших - 20%.
За розрахункову було прийнято норму водоспоживання на 1 мешканця - 200 л/добу.
Результати розрахунку по наявній кількості абонентів наведені в таблиці в додатках.
В залежності від місцезнаходження абонентів було виконано гідравлічний розрахунок кільцевих мереж села, результати якого нанесені на креслення (див креслення ). Розрахунок мереж проводився на розрахунковому модулі EPANET 2. При розрахунку враховувались 3 основні варіанти: 1 - розрахунок існуючого стану; 2 - розрахунок перспективного збільшення населення; 3 - розрахунок перспективного збільшення населення + пожежа (10 л/с в районі КНС 3).
В умовах розрахунку кільцевих мереж було зазначено, що гарантований тиск на мережі в точці приєднання повинен складати 3,0 атм (30 м.в.ст.). Під час розрахунку було з’ясовано, що діаметр труб для забезпечення сьогоднішньої потреби водоспоживання достатній 75 мм, але за умови прокладання нових мереж з урахуванням потреб пожежогасіння та перспективного розвитку відповідно до розрахунку приймаємо 110 мм та 160 мм ГО100 SDR 26 (0,63 МПа) .
На кільцевих водопровідних мережах району для забезпечення зовнішнього пожежогасіння встановлюються пожежні гідранти 0100 мм за ГОСТ 8220-85. Відстань між пожежними гідрантами 150 м (п. 12.12 ДБН Б.2.4-1-94).
Водопровідні колодязі на мережах та камери переключення на водоводах передбачаються із збірних залізобетонних елементів за ТПР 901¬09-11.84. В камерах переключення встановлюється запірна арматура для переключення водоводів у разі їх аварії. Водопровідні колодязі встановлюються відповідно до ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди».
Для можливості підключення нових (існуючих) абонентів та обліку витрат води на кільцевих мережах передбачається улаштування колодязів, в яких необхідно встановити лічильники з запірною арматурою. На
приватний сектор можливо встановлювати лічильники NOVATOR ЛК-15 (Украина)
Відповідно отриманим результатів аналізу якості питної води відібраної з свердловини рекомендується передбачити будівництво фільтрувальної станції яка дозволить довести воду до норм «Питна вода» та запобігти виникненню санітарно-епідеміологічних ситуацій.
Система фільтрації UFP - це високоефективне обладнання для очищення води в якій присутні за каламутнюючі і зважені речовини. Видалення важких металів і окислених органічних речовин, великі цикли фільтрації та уникнути протікання фільтрів - все це дозволяє досягти показника каламутності 1 NTU. Система працює повністю в автоматичному режимі, компактна і не схильна до змін величини каламутності або переривчастим циклам роботи.
Робоча стадія фільтрів контролюється двостулковими або мембранними клапанами, в залежності від розміру UFP, а витрата потоків (робочий, промивний і кондиціонуючий) встановлюються статичними регуляторами потоку. Положення клапана контролюється пілотним клапаном або соленоїдними клапанами.
Під час робочої стадії, необроблена вода в низхідному потоці проходить через фільтруючі шари, які затримують небажані частинки. При досягненні певного рівня падіння тиску або коли у вихідному потік води потрапляють небажані частинки, фільтр UFP перемикається на стадію промивання (восходяще-зменшення потоку). При промиванні фільтра використовується необроблена вода (а не відфільтрована).
ЗВОРОТНІЙ ПРОМИВКА
Під час зворотного промивання, потік води під тиском проходить через фільтруючі шари і вимиває з них все затримані забруднюючі речовини в дренаж. Під час зворотного промивання з метою дезінфекції фільтруючих шарів впорскується гіпохлорит натрію. Промивання здійснюється необробленої (вихідної) водою і займає 18 хвилин, з яких:
-          Зворотна промивка: прібл10 хвилин
-          Перерва: прибл. 3 хвилини
-          Промивка низхідним потоком: прибл. 5 хвилин
Всі фази промивання автоматично контролюються таймером, який подає сигнали для відкриття і закриття відповідних двостулкових клапанів.
КОНДЕЦІОНУЮЧИЙ ПРОМИВАННЯ
Необроблена вода проходить через фільтруючі шари в низхідному потоці, видаляє всі забруднення, що залишилися і готує фільтруючі шари до наступного циклу. Кондиціонування є обов'язковою умовою перед
початком робочого циклу.
ПРОЦЕС ФІЛЬТРАЦІЇ
Мінерали підібрані спеціальним чином і вибірково затримують залізо і марганець. Шари розташовуються в міру зменшення розміру часток і збільшення їх щільності зверху вниз (такий же напрямок потоку води в робочому циклі).
Завдяки такому розташуванню засипки здійснюється глибока фільтрація і високоефективне видалення затриманих забруднюючих частинок, а, значить, забезпечується більш тривалий цикл фільтрації і кращу якість очищення води в порівнянні з традиційними піщаними або подвійними засипками фільтрів.
Під фільтруючим шаром засипки знаходяться підтримуючи шари з червоного гравію і кремнію, що збільшуються в розмірі зверху вниз. Мета такого ретельно продуманого розміщення мінералів, а також спеціально розробленого донного розподільника, - забезпечити однорідний розподіл води як в циклі очищення води, так і при зворотному промиванні фільтра.
Застосування принципів гранулометрії в кожному шарі і спеціальний дизайн фільтра забезпечують поступову фільтрацію і уникнути передчасного забивання фільтра забруднюючими частинками.
У той же час, зміна потоку в шарах з зменшуваним розміром мінералів, сприяє явищу «контактної флокуляции», тобто зчепленню зважених часток з поверхнею частинок фільтруючого матеріалу замість утримання їх порами фільтруючого матеріалу. Таким чином, затримання зважених часток - це процес не тільки механічної дії фільтруючих шарів в якості бар'єру (це б обмежувало повне використання проміжного простору фільтруючого шару), але і фізико-хімічного, тому що гранули фільтруючого матеріалу «обволікаються» нерозчинними речовинами.
Звичайне обмеження контактної флокуляції - це високий ризик витоку забруднюючих речовин при насиченні фільтра, тому що вся фільтруюча поверхню затримує тверді частинки завдяки глибокому проникненню в шари забруднюючих речовин.
В результаті, система вибіркової (поступової) фільтрації UFP може працювати при високих швидкостях фільтрації, і при цьому забезпечувати водою кращої якості, ніж традиційні системи очищення. Також, завдяки явищу контактної флокуляції, UFP-систему можна використовувати як реактор для видалення речовин, перетворених хімікатами в нерозчинні.
Особливі характеристики процесу фільтрації системи UFP дозволяють використовувати її для видалення каламутності, природних барвників (гумусових, фульвових, дубильних кислот), фосфору, заліза, марганцю, миш'яку і т. д.
Основні технічні характеристики системи фільтрації Hi-Flo 9 UFP 48
•          витрата до 18 м3 / год
•          монтаж вхід-вихід - 2 дюйма
•          витрата води на зворотну промивку - 40,9 м3 / год
•          мінімальний робочий тиск - 1,5 атм
•          робоча температура - 5 - 40оС                                                                     
•          максимальний робочий тиск - 7 атм
•          електропостачання - 24 / 230В, 50 Гц
•          встановлена потужність - 10 Вт
•          втрата тиску - 0,5 атм.
•          робоча вага - 4490 кг
•          транспортний вага - 2790 кг

Немає коментарів:

Дописати коментар