пʼятницю, 10 лютого 2017 р.

Подав альтернативний виконкомівському Проект рішення про внесення змін до ПОДАТКУ НА МАЙНО 2017, щодо зменшення ставки для житла з 16 грн/м2 до 3,2 грн/м2

Верховна рада України за поданням уряду нехтуючи здоровим глуздом, бюджетним та податковим Кодексами прийняла популістське рішення про підвищення вдвічі заробітної плати. З 1 січня 2017 року МЗП становить 3 200 грн., а це призвело до того, що і місцевий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2017 рік теж зріс вдвічі. Збільшення податкового навантаження для людей в час стрімких інфляційних коливань є неприпустимим.
З січня місяця ведуться дискусії про внесення змін до Про внесення змін до рішення Великоолександрівської сільської ради від 14.07.2016р. №351-05- VІІ «Про податок на нерухоме майно,відмінне від земельної ділянки, на 2017 рік».
9 лютого 2017 року Виконком надіслав свій проект рішення, з яким я не погодився так як він передбачав зменшення вдвічі ставки лише для нежитлової нерухомості, а це суперечить законодавству. Я вніс альтернативний проект рішення - порівняльна таблиця нижче:

Для об’єктів  житлової нерухомості, ставки 2017 рік

Об’єкт оподаткування
як було (мій проект рішення, прийнятий радою у 2016 р.)
проект змін Виконкому
мій проект змін
Житловий будинок
1- 0,5% від розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового ) року, за 1 кв. метр бази оподаткування – для особи платника податку зареєстрованої на території Великоолександрівської сільської ради;
- 1% від розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового ) року, за 1 кв. метр бази оподаткування – для всіх інших платників податку.
залишити без змін (16 грн/м2 за кожен метр бази оподаткування для зареєстрованих)
- 0,1 відсотка від розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового ) року, за 1 кв. метр бази оподаткування – для особи платника податку зареєстрованої на території Великоолександрівської сільської ради; (3,2 грн/м2 за кожен метр бази оподаткування)

- 1 відсоток від розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового ) року, за 1 кв. метр бази оподаткування – для всіх інших платників податку. 
Квартира
Котедж
Кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах
Садовий будинок
Дачний будинок



Для об’єктів нежитлової нерухомості, ставки 2017 рік

Об’єкт оподаткування
як було (мій проект рішення, прийнятий радою у 2016 р.)
проект змін Виконкому
мій проект змін
Будівлі готельні
- 3 % розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування
- 1,5 % розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування
- 1,5 % розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування
Будівлі офісні
Будівлі торговельні
Бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування
Будівлі підприємств побутового обслуговування
Будівлі кінно-спортивних закладів (за виключенням Будівель готельних, які входять до їх складу)
Будівлі для публічних виступів (казино, ігорні будинки)
Гаражі
Інші будівлі (аеропорту, залізниці, обленерго і.т.п.)
Господарські (присадибні) будівлі
звільнити від оподаткування
звільнити від оподаткування
звільнити від оподаткування

АРГУМЕНТАЦІЯ: Щодо мого зауваження по внесенню змін до рішення Великоолександрівської сільської ради від 14.07.2016 року № 351–05–VІІ «Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2017 рік»:

ми обов'язково повинні внести зміни по зменшенню ставок, щодо об’єктів житлової нерухомості змінивши ставку як мінімум вдвічі і для цього у нас є усі законні підстави. Адже Закон України від 20.12.2016 року № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» містить дві норми, щодо ставок по даному податку - у запропонованому проекті змін Виконком керується п. 22 Розділу I. Закону ("22. У підпункті 266.5.1 пункту 266.5 статті 266 слова "три відсотки" замінити цифрами та словом "1,5 відсотка"."), моя ж пропозиція (зміни) регулюється п.3 Розділу II (Прикінцеві та перехідні положення) Закону ("3. Установити, що з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до цього Закону, встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки єдиного податку для платників першої групи, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та збору за місця для паркування транспортних засобів застосовуються з коефіцієнтом 0,5.")

APD 23 лютого 2017р.:
Таким чином, проект Виконкому не пройшов, голосування нижче:

Вдячний депутатам, що дослухались до моїх аргументів та підтримали запропонований мною проект рішення про внесення змін до податку на нерухоме майно на 2017 рік.
Таким чином було прийняте абсолютно правильне рішення у відповідності до викликів часу, падіння реальної заробітної плати та зменшення купівельної спроможності населення. Ознайомитись із рішенням можна за посиланням, наведеним нижче:

Немає коментарів:

Дописати коментар