середу, 1 листопада 2017 р.

Проблема водопостачання у Чубинському: незабаром розпочнеться будівництво нового водогону


Нарешті!!!  1 листопада 2017 року отримав дуже позитивні новини по ініційованій мною у грудні 2015 року та затвердженій у квітні 2016 року програмі "Питна вода", яка передбачає розвиток та реконструкцію мереж водопостачання та водовідведення у населених пунктах Великоолександрівської сільської ради - сьогодні останній бар'єр державної бюрократично-дозвільної системи пройдено - отримано дозволи на виконання будівельних робіт перших двох етапів нового водогону у селі Чубинське. Найближчим часом, КУП перерахує двом підрядникам авансові платежі по договорам і будівельні роботи розпочнуться, прогнозне виконання до місяця часу. Також, прошу всіх з розумінням поставитися до тимчасових незручностей у зв'язку із проведенням запланованих будівельних робіт.

КОРОТКО ПО-СУТІ: ( детально з програмою та ходом виконання можна ознайомитись тут:https://oleksandrivashchuk.blogspot.com/2017/01/voda.html)
На малюнку нижче показано схематично, що включають перших два етапи.

А це, багатоквартирні будинки: Погребняка, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18 (всього більш ніж 600 квартир); Дитячий садочок, Інститут Розведення та Генетики тварин ім. Зубця, майбутня школа, діюча та майбутня Амбулаторії, приватний сектор центральної частини, гуртожитки.

Щодо третього етапу - приватний сектор вул. Садова та Л. Шевцової, то в даний момент проект досі знаходиться в комплексній експертизі, як і проекти по Великій Олександрівці (вул. Київський Шлях, Кочнєва, Матросова, Гагаріна. Не розпочато поки, що проектні роботи по четвертому етапу с. Чубинське - будинки по вул. Яблунева - причина в тому, що від даних округів залишився лише один депутат Григорій Квашук (Вікторія Хоперія практично з нового року за сімейними обставинами не працює в раді), якому самотужки важко вирішити із забудовником питання передачі прибудинкової території у власність жителів згідно законодавства. А без цього проектування неможливе.

Фактично, в січні місяці 2017 року проекти по трьом етапам були готові, у більшості виникне слушне запитання чому ж так багато часу пройшло з того моменту. Вся проблема в "кидалові" від обласної ради, на початку року обласна рада включила в проект програми соціально-економічного розвитку і у проект бюджету роботи по нашій "Питній воді" та коли в квітні-травні дійшов час до голосування виявилось, що в програмі соціально-економічній ми залишились, а у бюджеті нас уже немає. Районна рада, до слова браво відрапортувала в районній програмі соціально-економічного розвитку, що фінансування це головна біль області і зітхнула з полегшенням. Нажаль, у нас в районній раді немає депутатів, які б як представники Гори чи Щасливого лобіювали виділення коштів на суспільно-важливі проблеми громади такі як вода, каналізація і т.п. Таким чином, завдяки підтримці депутатів сільської ради кошти на програму по Чубинському були виділені з сільського бюджету.

Далі ще цікавіше, держава в середині року змінює правила гри в містобудуванні, змінюються докорінно категорії складності - і якщо раніше достатньо було тиждень часу для отримання всіх дозволів, то з 10 червня водогін підпадав під комплексну експертизу - хто стикався у з будівництвом той добре знає, що це справжнє "ПЕКЛО" понад десять державних експертів та ще маса погоджувально-бюрократичних непотрібних штампо-процедур. В той же час, є рішення суду, яке говорить, що проекти виготовленні до змін в законодавстві не підпадають під комплексну експертизу, але для підрозділів ДАБІ, які видають Дозвіл на будівництво рішення суду не більше ніж "туалетний папір", там чітко дали зрозуміти без експертизи ніяк.

В сухому залишку:
 31 травня 2017 року в системі Prozorro був оголошений тендер по першому етапу водогону в Чубинському, очікувана вартість 1 843 620,00 грн. 16 червня 2017 року в результаті аукціону перемогу здобуло ТОВ "Будівельний менеджер", яке запропонувало за ЛОТ 1 806 720,60 грн. https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-05-31-000272-c А 10 липня після виконання всіх передбачених законодавством процедур підписаний договір.

5 вересня 2017 року в системі Prozorro був оголошений тендер по другому етапу водогону в Чубинському, очікувана вартість 2 928 347,60 грн. 21 вересня 2017 року в результаті аукціону перемогу здобуло ТОВ "АТМ-БУД", яке запропонувало за ЛОТ 2 679 500,00 грн. https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-09-05-001922-a  Договір укладений 10 жовтня 2017 року.

Далі була затяжна процедура комплексної державної експертизи, попри те, що законодавством передбачено до місяця часу - фактично це затягнулося в рази. І у серпні 22 та 30 числа дякуючи професійності проектанта документи були отримані.



Договори підписані, кошти виділені, комплексні експертизи пройдені - здавалось початок робіт дуже близько, але виявляється у ДАБІ є ще експерти, які видають Дозвіл на початок будівельних робіт для яких ні рішення суду, ні заключення своїх колег в комплексній експертизі не аргумент. Замість десятка днів передбаченого законодавством все затягнулось на місяці, відмова за відмовою за формальними ознаками - то чому трубопроводу адреса не присвоєна точна, то чому "трава зелена" і т.п, після тривалого пінпонгу із відмов і повторних подань із поясненнями "чому небо синє" ДОЧЕКАЛИСЬ ДОЗВОЛІВ!!!

Хочу висловити, щиру подяку проектанту (ГІП) ТОВ "Проектводсервіс" Степанченко Сергію, працівникам КУП "Олександрівкажитлобудсервіс"  Прудкій Тетяні, Рішовській Оксані, Дмитру Стариченку, які доклали неймовірні зусилля в тяганині із дозвільними інституціями держави для запуску надважливих будівельних робіт по вирішенню проблеми забезпечення питною водою для жителів села Чубинське. 
Також дякую, всім хто долучився до прийняття цього важливого рішення та активно підтримує реалізацію, а це і сільський голова Шевченко Г.М.,і заступник голови Власкова Л.В., і депутати Карпенко А.О., Фещенко О.А., Отрошко І.В., Стецюк А.М., Антипова Г.І., Баркова Л.В., Бузницький Д.М., Шапкін І.С., Данилова Л.А., Власов Д.В., Юрченко В.В., Бодряшова К.В., Квашук Г.Г., Бондаренко О.В., Саблук Т.Й., Рясенко О.В., Петренко М.Я., Кислий Р.В., це надзвичайно важлива програма для усіх сіл Ради, а особливо для Чубинського де крім незадовільної якості води, люди часто сидять взагалі без води через пориви на магістралі, часто через це не працює дитячий садочок. Памятаю, як перед голосуванням у мене запитали "Ти що хочеш перекопати всю Чубинку" - на що, я відповів, якщо це забезпечить людей нормальною водою то так, адже це одна з головних проблем чому я пішов у депутати. Окрема подяка депутату з В. Олександрівка, яка в критичний момент долучилась і допомогла отримати, здавалось би формальну згоду газової служби, але хто стикався з газовиками той мене зрозуміє.

ПАРАЛЕЛЬНИМ КУРСОМ:


Щодо нової свердловини:
14 червня 2017 року в системі Prozorro був оголошений тендер по Будівництву резервної водозабірної свердловини для поліпшення господарсько-питного водопостачання населення с.Чубинське Бориспільського району Київської області по вул.Яблуневій, 13, очікувана вартість 1 839 668,00 грн. 3 липня 2017 року в результаті аукціону перемогу здобуло ТОВ "Інженербудпроект" після відмови першого учасника, яке запропонувало за ЛОТ 1 000 000,00 грн. https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-06-14-000171-a А 11 серпня після виконання всіх передбачених законодавством процедур підписаний договір. На даний момент очікується отримання ДОЗВОЛУ на початок будівельних робіт. Є надія, що в цьому році свердловина буде збудована.

Щодо станції знезалізнення:

У зв'язку із тим, що затягнулось виконання попередніх етапів (водогон, свердловина) та враховуючи передбачене проектом німецьке обладнання, ціна якого в ЄВРО тендер буде оголошено на початку 2018 року (після отримання прогнозного бюджетного курсу та погоджувальних документів.)

Щодо водовідведення, це тема окремої статті, яка також буде детально розписана пізніше.





1 коментар:

  1. Олександре, дякую за Вашу ініціативу та проведену роботу! Раніше всі про це тільки говорили.

    ВідповістиВидалити